keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Rohkeuden kautta, ei pelon


Kasvattaminen on haastava laji. Sanat luovat todellisuutta, kasvattajana olen osaltani sanojeni kautta lapsen tulevaisuuden määrittäjänä. Onneksi en täysin, onneksi on uhmat, murkkuiän oireilut ja teini- iän kapinat. Ajanjaksot, jolloin lapsen omat ovet ja ikkunat ovat auki muullekin maailmalle, kuin mitä vanhemmuus tarjoaa.

Suomalainen kasvatustapa taipuu helposti negaation kautta. Varmistamme ehkä, että lapsi tietää valitessaan asioita, mikä on pahin vaihtoehto. Taka-ajatuksena vanhempana on suojella lasta, maalata riskit eteen niin, ettei niihin ainakaan joudu tietämättömyyttään.

Traumoja kokeneen lapsen maailmankuva on jo valmiiksi mustamaalattu. Hän ei usko selviytyvänsä tästä elämästä ehjinnahoin. Tällainen lapsi kokee uhkailun ja syy-seuraussuhteiden alleviivaamisen menolippuna epäonnistuneen loppuelämän matkalle.

Mitä tällainen mustelmia sieluun saakka saanut lapsi tarvitsee? Hän tarvitsee aikuisia, joilla on vahvat positiivisuuden ”pullonpohjalasit”. Sellaiset lasit, jotka auttavat näkemään positiivisuutta ja mahdollisuuksia pienistäkin murusista. Kannustavaa, rohkeutta tukevaa otetta lapsen elämään. Hyvän sanoittamista. Trauma on jo synnyttänyt niin paljon menettämistä, että lisätaakka ei enää tunnu missään, korkeintaan painaa epätoivoon yhä syvemmälle.

Jokainen vanhempi ja kasvattaja pelkää, että lapsi tekee ulkomaailman vaikutteiden myötä huonoja valintoja. Ne hetket, kun lapsi ja nuori kääntää leukansa uhmakkaasti vanhemmasta poispäin, herättävät vanhemman sisimmässä pelastusoperaation. Me kokeneempina tiedämme, missä heikot jäät eivät kanna.

Viedään lapsia ja nuoria sinne, missä jäät kantavat, missä voi harjoitella vapaasti elämän piruetteja, kaatua ja nousta uudestaan yrittämään. Harjoitellaan rohkeutta, ei vahvisteta pelkoja.

- Mari Elina





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti